Almanya’da her gün 3 insan ticareti vakası tespit ediliyor; mağdurların yüzde 90’ından fazlası kadın

T24 Dış Haberler

Almanya’da her gün en az üç insan ticareti vakası tespit ediliyor. Ancak bu sadece buz dağının görünen kısmı. Uzmanlar bu rakamın çok daha yüksek olduğu görüşünde. Mağdurların yüzde 90’ından fazlası kadın.

Almanya’da insan ticaretine ilişkin yayınlanan ilk kapsamlı rapor, ülkede insan ticaretinin ciddiye alınması gereken bir sorun olduğunu ortaya koydu. Alman İnsan Hakları Enstitüsü’nün (DIM) hazırladığı rapora göre, her gün en az 3 insan ticareti vakası ile karşılaşılıyor. Rapor, 2020 ile 2022 arasında hem resmî kurumların hem de danışma merkezlerinin mevcut bütün veriler bir araya getirilerek hazırlandı. 3 bin 155 olayın tespit edildiği belirtilen raporda, karanlıkta kalan çok daha fazla vaka olduğuna dikkat çekiliyor. Rapora göre, mağdurların neredeyse dörtte biri reşit olmayan bireylerden oluşurken, üçte ikisi kadın veya kız çocukları. Cinsel istismar vakalarında ise mağdurların yüzde 90’ından fazlası kadın.

Doğu Avrupa’dan Asya’ya

Almanya’da insan ticaretinin bakım hizmetleri, ev işleri, fuhuş, tarım, et işleme sanayii veya inşaat sektörü gibi pek çok alanda gerçekleştiği kaydedilen raporda, bu alanların yoğun personel gerektiren niteliksiz iş kolları olduğunun altı çiziliyor. Raporda ayrıca cinsel istismar mağdurlarının çoğunun Almanya, Romanya, Bulgaristan, Çin, Macaristan, Tayland veya Vietnam’dan geldikleri belirtiliyor. İş gücü istismarına maruz kalanlar arasında ise en çok Ukrayna, Romanya, Gürcistan, Bosna-Hersek ve Bulgaristan’dan gelenler. Raporu hazırlayanlar, söz konusu kişilerin çoğunun utandıkları ya da tehdit edildikleri için gizli kaldıkları vurgulanıyor. Raporda ayrıca, 2020 ile 2022 yılları arasında toplam 2.021 şüphelinin tespit edildiği ve 509 kişinin hüküm giydiği belirtiliyor.

Almanya AB kurallarını kısmen uyguluyor

Enstitü çalışanları, Almanya’da insan ticaretine karşı mücadelede ilerleme kaydedildiğini, ancak bunun yeterli olmadığını vurguluyor, Almanya’nın, AB’nin insan ticareti ile ilgili kurallarının sadece kısmen uyguladığını hatırlatıyorlar. Uzmanların önerileri arasında ceza takibatının daha etkili hale getirilmesi, mağdurların ceza almadan soruşturma makamlarına başvurabilme imkânına sahip olması, resmi kurum çalışanlarının mağdurların haklarına ilişkin kapsamlı ve düzenli eğitimler alması, ülke genelinde yaygın bir danışmanlık hizmeti sunulması ve mağdurlar için özel koruma sağlayan barınaklar oluşturulması gibi önlemler yer alıyor. Federal hükümet tarafından finanse edilen ama özerk olan İnsan Hakları Enstitüsü’nün raporu, bundan sonra her iki yılda bir yayımlanacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir